РОЗРАХУНОК КОНСТРУКТИВНИХ ЕЛЕМЕНТІВ АКУМУЛЯТОРУ ТЕПЛОТИ З РІДКИМ ТА ТВЕРДИМ ТЕПЛОАКУМУЛЮЮЧИМ МАТЕРІАЛОМ - Човнюк, Юрій; Чередніченко, Петро; Москвітіна, Анна; Шишина, Марія (Містобудування та територіальне планування, 2021)
Вичерпаність традиційних паливних ресурсів та погіршення екології довкілля, збільшення викидів в атмосферне повітря надає актуальності дослідженням по відновлюваній енергетиці і необхідності залучення в енергетичний баланс України екологічно чистих джерел енергії. Перспективним напрямком є використання теплоти сонячної енергії для комунального теплопостачання, яке може забезпечити чималі потреби в теплоті навіть в умовах територій помірного клімату. Здебільшого методи використання теплової енергії сонця загалом економічно ефективні, однак частка застосування теплової сонячної енергії доволі мала. Значно підвищити ефективність використання сонячної енергії можливо при наявності сезонного акумулятора великої теплової ємності. Для таких систем (геліоколектори + сезонний теплоакумулятор) доцільно використовувати організовані сезонні теплоакумулятори, які розраховані на визначену кількість теплоти. Розроблено методику розрахунку конструктивних елементів акумулятору теплоти з рідким та твердим теплоакумулюючим матеріалом з урахуванням тепловтрат акумулятору теплоти та особливостей ґрунтів в місці будівництва.