КОНЦЕПЦІЇ ЯК ІНСТРУМЕНТ ПРОСТОРОВОГО ПЛАНУВАННЯ. ДОСВІД НІМЕЧЧИНИ - Уль, Анна; Мельник, Олександр; Мельник, Юлія; Вакулюк, Лариса; Грибок, Олена (Містобудування та територіальне планування, 2021)
Одним із найважливіших інструментів територіального управління і планування є стратегія та процес формування управлінських рішень на основі різних моделей, які розрізняються співвідношенням взаємопов’язаних елементів і процесів територіального (просторового) планування і соціально- економічного. Вибір основної моделі стратегічного планування визначається , як правило, національними традиціями. Раціональна організація системи просторового планування сприяє всебічному соціальному розвитку регіонів, підвищенню якості життя населення. Тому при розробці стратегій просторового планування доцільним є врахуванням кращих європейських концепцій. Концепції просторового планування, запроваджені з 1960-х років минулого століття в Німеччині, описують основні принципи просторової структури і слугують базовими при побудові майбутньої просторової структури. В статті розглянуто основні та неформальні концепції, їх виникнення, історія розвитку, та їх поточний статус в просторовому плануванні. Досвід Німеччини може бути корисним при формуванні системи збалансованої політики у сфері просторового планування в Україні.