ТЕРИТОРІАЛЬНО-ПРОСТОРОВА ОРГАНІЗАЦІЯ: СВІТОВИЙ ДОСВІД ТА ТРЕНДИ - Вишневський, Денис (Містобудування та територіальне планування, 2021)
Проведено аналіз сучасних тенденцій розвитку містобудівних систем. За результатом визначення основних проблем розвитку міст, було сформовано групи проблематики, зокрема, економічні, соціальні, екологічні, суспільні, психологічні та технологічні аспекти. Кожен із цих блоків суттєво впливає на забезпечення комфортної життєдіяльності населення великих міст, а також впливає на забезпечення сталого розвитку територій. Проблеми перенаселення, що створюють нові соціально-економічні виклики та збільшують техногенний вплив на екосистеми, є основними проблемами розвитку територій, що стали причинами інших проблемних аспектів. У статті проаналізовано демографічні процеси різних регіонів світу та їх вплив на формування мегаполісів. Визначено, що найбільші мегаполіси світу формуються у країнах із найбільшою кількістю населення та високою щільністю населення. Надано аналіз найбільших мегаполісів світу за кількістю населення, місцем розташування та щільністю населення. відповідно до проведеного аналізу сформовано передумови, що визначають тенденції розвитку мегаполісів. Відповідно до даних передумов проведено проекцію розвитку мегаполісів за регіонами світу у залежності від поточної ситуації, факторів впливу на розвиток містобудівних систем та прогнозів аналітиків. Відповідно до даних прогнозів проаналізовано містобудівні тенденції за різними регіонами світу. Представлено карту найбільших мегаполісів світу на основі чого проведено їх територіальне районування. Результати дослідження можуть бути використані для визначення перспектив розвитку містобудівних систем, пошуку шляхів подальшого урбаністичного розвитку в умовах нових викликів.