РОЗРОБЛЕННЯ БАЗИ ГЕОПРОСТОРОВИХ ДАНИХ ІНЖЕНЕРНО- ТЕХНІЧНИХ ЗАХОДІВ ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ (ЦИВІЛЬНОЇ ОБОРОНИ) - Starynets, Ruslan (Містобудування та територіальне планування, 2019)
Метою дослідження є розроблення каталогу класів об’єктів та реалізація на його основі бази геопросторових даних (БГД) наборів профільних геопросторових даних інженерно-технічних заходів цивільного захисту (цивільної оборони). Актуальність дослідження зумовлена необхідністю задоволення вимог Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» щодо розроблення в складі графічної частини документації інженерно- технічних заходів цивільного-захисту (цивільної оборони) як наборів профільних геопросторових даних в єдиній системі класифікації та кодування і нагальністю завдань підвищення рівня якості наборів даних в складі ІТЗ ЦЗ(ЦО) для їх подальшого ефективного використання в системі містобудівного кадастру та геоінформаційних системах прийняття рішень. Основу методики розроблення каталогу класів об’єктів та БГД ІТЗ ЦЗ (ЦО) складає класичний підхід до проектування бази даних, який включає рівні концептуального, логічного та фізичного моделювання. Концептуальна модель відповідно до міжнародних стандартів та досвіду різних країн базується на каталозі класів об’єктів, який створюється за міжнародним стандартом ISO19110: Methodology for feature cataloguing (Методологія каталогізації об’єктів). Для концептуального моделювання використано уніфіковану мову моделювання UML (Unified Modeling Language) та програмне забезпечення для моделювання діаграм – Microsoft Visio. Фізичну модель розроблено з використанням мови SQL, яка розширена типом даних geometry для роботи з геопросторовими даними. Модель бази геопросторових даних ІТЗ ЦЗ (ЦО) реалізовано в середовищі об’єктно-реляційної СКБД PostgreSQl/Postgis.