РЕАЛІЗАЦІЯ ІДЕЇ ПАТЕРНІВ К. АЛЕКСАНДЕРА ПРИ ПРОЕКТУВАННІ ЖИТЛОВИХ ОБ’ЄКТІВ (НА ПРИКЛАДІ ПРОЕКТУ «TEL CHAI», РААНАНА, ІЗРАЇЛЬ) - Smadych, Ivan (Містобудування та територіальне планування, 2019)
В даному дослідженні проведено аналіз існуючої наукової концепцій використання патернів запропонованої К. Александром та шляхи її подальшої реалізації в житловій архітектурі. Авторська система патерну безперечно є феноменом в галузі архітектури. ЇЇ наукова та практична дієвість підтверджена багатьма науковцями та архітекторами-практиками протягом кількох десятків років. Завдяки уніфікованій дії даних патернів, напрямки її реалізації в архітектурі є всеохоплюючими. В статті виділено особливості дії патернів та обгрунтовано термін взаємозв’язку між патернами, що виникає в процесі проектування. На прикладі проекту в TEL CHAI обгрунтовано соціо-ментальні чинники, що впливають на вибір конкретного шаблону проектних рішень. При цьому ієрархічний поділ патернів змінюється, залежно від масштабності проектованого об’єкту та його впливу на середовище. Також важливу роль в формуванні об’єкту архітектури мають взаємозв’язки між патернами та їх комбінації. В ході дослідження виділено, що взаємозв’язки між патернами можуть бути як статичними – сформованими до процесу проектування, та динамічними – такими, що сформовані для конкретного прикладу згідно умов ТЗ. К. Александер в своїх працях вводить термін патерну, як шаблону «мови архітектора», що є динамічним явищем та постійно розвивається модифікується в процесі життя суспільства. Проведені дослідження підтвердили дане твердження та дозволили сформувати подальші напрямки доповнення патернів, а саме: пошук статичних зв’язків між патернами, що не залежать від умов проектування; обгрунтування особливостей дії патернів залежно регіону локалізації об’єкту проектування, включення соціо- ментальних особливостей людей різних країн в загальну систему архітектурних патернів, виділення патернів, що діють в умовах формування житлової архітектури та житлової політики конкретної території.