ЦИВІЛІЗАЦІЙНА ІДЕНТИЧНІСТЬ МІСЬКОГО ЛАНДШАФТУ, ЯК КУЛЬТУРНО-ІСТОРИЧНОЇ СПАДЩИНИ ТА ПИТАННЯ ЙОГО МОРФОТИПІЗАЦІЇ - Dyuzhev, Sergiy (Містобудування та територіальне планування, 2019)
Розглянуто питання збереження та використання культурно-історичної спадщини у контексті цивілізаційної ідентичності міського ландшафту і актуальності встановлення закономірностей та обгрунтування вибору типів його трансформаційних змін. Відмічено репрезентативну роль міського ландшафту стосовно ходу і результату експлікації ансамблю культурних форм розселення різних епох, інтенсивності і характеру залучення їхніх ресурсів для створення цивілізаційного капіталу ландшафтного феномену розселення. Окреслено чотири класи морфогенетичних типостворюючих характеристик середовища процесів розселення та відповідні групи критеріїв оцінки вибіркової атрактивності (відбитків ознак ідентичності) міського середовища і ефективності режимів міських процесів.