МЕТОДОЛОГІЧНИЙ ПІДХІД ДО РОЗРОБКИ КОНЦЕПЦІЇ ПРОСТОРОВОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ТА РОЗВИТКУ МІСТА - Habrel, Mykola; Habrel, Myhailo (Містобудування та територіальне планування, 2019)
Це спроба обґрунтувати новий методологічний підхід та розкрити його застосування до розробки Концепцій просторової організації та розвитку міст. Дано аналіз методологічного інструментарію розробки стратегічних документів розвитку міст. Розкрито проблеми існуючої методології розробки стратегій в Україні, серед яких виокремлено: декларування системного підходу (на практиці недостатньо аналізуються зв’язки і відносини між елементами системи); брак оновлених статистичних даних та відсутність системних со- ціологічних досліджень; відсутність обґрунтування часового горизонту доку- ментів; недостатність уваги територіальним аспектам; неузгодженість співвідношення участі експертів і громади (емоційність і низька обґрунтованість пропозицій) тощо. Обґрунтовано положення авторського методологічного підходу, висвітле- но вимоги до обґрунтування Концепції просторової організації та розвитку містобудівних систем. Методологія, на думку авторів, повинна визначати не тільки просторову організацію й шляхи розвитку, а й передбачати відхилення та не допускати негативних наслідків, оскільки система трактується як ер- гатична, тобто має властивість поведінки. Розвиток має бути керованим, передбачати аналіз зворотних зв’язків та включати показники контролю змін. Новий методологічний підхід передбачає визначення принципів, ключових ідей і макрохарактеристик розвитку міста, визначення пріоритетів та систематизації задач — взаємодії міста з оточенням, функціонального зонування, розпланування і задачі транспортного типу, розвиток соціальної інфраструктури, житлової політики, формування громадського простору тощо. Сформульовано вимоги до розвитку міста як умови формування високоефективного простору.