ВИКОРИСТАННЯ МІКРОПРОЦЕСОРНОЇ СИСТЕМИ КОНТРОЛЮ ПАРАМЕТРІВ ТЕРМОНАПРУЖЕНОГО СТАНУ АСФАЛЬТОБЕТОННОГО ДОРОЖНЬОГО ПОКРИТТЯ В УМОВАХ ЙОГО ПОВЗУЧОСТІ - Chovnyuk, Yuiry; Cherednichenko, Petro; Ostapushchenko, Olga (Містобудування та територіальне планування, 2019)
Основною особливістю задач аналізу термопружного напружено- деформованого стану асфальтобетонного дорожнього покриття в умовах його повзучості є їх багатопараметричність. Зокрема, конструкції подібних дорожніх покриттів є істотно неоднорідними. Зазвичай у дорожньому будівництві асфальтобетонних покриттів застосовуються шарувато- неоднорідні дорожні покриття, які до того ж проявляють властивості повзучості, характерні для бетону. Тому при математичному моделюванні механічних процесів, що протікають при їх експлуатації, доводиться мати справу з властивою їм специфікою розподілу полів деформації, напружень та температури. Справа у тому, що функції деформації, напружень, переміщень, які виникають у них, спадкові властивості самого покриття, як правило, виявляються розривними і їх слід описувати доволі складними аналітичними й чисельними засобами (інтегральні/диференціальні рівняння).З цією особливістю пов’язане і істотне ускладнення механічних явищ, котрі спостерігаються в них. Оскільки при експлуатації покриття дороги піддаються не тільки дії інтенсивних швидкозмінних (найчастіше, розривних) за просторовими і часовими змінними навантажень, але також і постійно тепловим збуренням, котре еволюціонує, з істотними градієнтами, проектування їхніх конструкцій має проводитись на основі вибору оптимальних (раціональних) характеристик матеріалів, що використовуються, їх термомеханічних та спадкових властивостей. Запропонована система безконтактного вимірювання температури на основі мікропроцесорної системи. Отриманий за допомогою мікропроцесорної системи розподіл температури дає додаткову діагностичну інформацію про температуру у прошарках дорожнього асфальтобетонного покриття у режимах реальної експлуатації останнього.