КАТЕГОРІЙНО-ПОНЯТІЙНИЙ АПАРАТ В ДОСЛІДЖЕННІ СОЦІОКУЛЬТУРНИХ ПОТРЕБ ЛЮДИНИ ТА ЙОГО РОЛЬ В ФОРМУВАННІ АРХІТЕКТУРИ ЖИТЛА - Smadych, Ivan (Містобудування та територіальне планування, 2019)
Одним з основних завдань архітектури є забезпечення комфортного середовища для життя людини. Гуманізація урбаністичних ідей початку ХХІ століття ставить людину в центр всіх процесів, що відбуваються в середовищі. Серед безлічі потреб сучасної людини, основними залишаються - створення комфортних умов для життя, роботи та відпочинку. Соціально- економічні, політичні, демографічні та інформаційно-технологічні процеси в суспільстві впливають на зміну способу життя людей, відповідно і їх потреб. Частина потреб людини, що відображає її соціальнокультурну складову особистості (духовність, рівень культури тощо) дуже складно визначати та дослідити на емпіричному рівні, тому дане явище сприймається, як «абсолют». При цьому, саме соціокультурні чинники мають вирішальне значення в формуванні потреб до архітектури житла. В даній статті проводиться уточнення поняття соціокультурного феномену, його місце та роль в формування житла. Осмислення даного явища відбувається на теоретичному рівні, через аналіз джерельної бази різних галузей. Критична оцінка та міждисциплінарний підхід дозволив упорядкувати систему соціокультурних характеристик в контексті архітектури житла, виділивши складові елементи та охарактеризувавши зв’язки між ними.