ОСНОВНІ ЕТАПИ ФОРМУВАННЯ НАФТОГАЗОВИХ ОБ’ЄКТІВ ТА ЇХ ФУНКЦІОНАЛЬНО-ПЛАНУВАЛЬНА ОРГАНІЗАЦІЯ - Savchuk, Oksana (Містобудування та територіальне планування, 2019)
Проаналізовано та обґрунтувано досвід формування основних етапів розвитку промислової архітектури та особливості будівель і споруд, які забезпечують її функціонування. На основі визначеної методології у дослідженні сформульовано основні етапи й періоди розвитку, особливості формування нафтогазових об’єктів на території Східної Галичини та проаналізовано функціонально-планувальну організацію виробничих територій і підприємств. Розвиток нафтогазової галузі поділений на чотири періоди, в яких аналізуються містобудівні та архітектурні особливості. Доіндустріальний період характеризується відсутністю архітектурних будівель, основою була ручна праця; в період зародження і розвитку індустрії виникають перші підприємства, які стають головними містоутворюючими та містоформуючими чинниками; період індустріального розвитку приніс будівництво нових, реконструкцію та розширення зруйнованих підприємств, нові будівельні матеріали та наукові досягнення; в постіндустріальний період створюється найбільша нафтогазова компанія НАК «Нафтогаз України», яка є монополістом на ринку даної промисловості, деякі підприємства працюють у звичному режимі, деякі частково виконують свою первісну функцію, інші – потребують реконструкції. Кожен етап характеризується найбільш притаманними йому історичними особливостями, що відображають певні досягнення в науковому та технологічному прогресі. В статті відображено еволюцію формування нафтогазової промисловості від періоду зародження до сьогодення, показано її становлення від найпримітивнішого способу видобування нафти і газу до утворення великих підприємств.