АРХІТЕКТУРА, ФУНКЦІОНАЛЬНА МОДЕЛЬ TA ЗАСОБИ РЕАЛІЗАЦІЇ ГЕОПОРТАЛІВ МІСТОБУДІВНОГО КАДАСТРУ - Lyashchenko, Anatoliy; Cherin, Andrii (Містобудування та територіальне планування, 2019)
Геопортал системи містобудівного кадастру (геопортал МБК) розглядається як основний засіб доступу до інформаційних ресурсів містобудівного кадастру та отримання адміністративних послугів суб’єктами містобудівної діяльності через Інтернет. Розглянуто особливості побудови геопорталів МБК за класичною трирівневою архітектурою клієнт- серверних систем із специфічними компонентами веб-картографування, прикладними та веб-геосервісами, які забезпечують обслуговування користувачів геопорталу МБК. Засоби «тонкого клієнта» геопорталу МБК використовують звичайні веб-браузери та представлені наборами тематичних веб-сторінок зі сценаріями на мові JavaScript, що завантажуються на клієнтські комп’ютери із веб-сервера геопорталу. Ці засоби підтримують взаємодію із геоінформаційними застосунками веб-сервера геопорталу та забезпечують формування і використання на стороні клієнта в’юверів інтерактивних електронних карт, в’юверів даних і документів, що надаються із сервера сховища баз геопросторових даних, документів і метаданих геопорталу системи МБК. Визначено набір прикладних та геоінформаційних веб-сервісів, які забезпечують доступ користувачів до інформаційних ресурсів системи МБК як в довідковому режимі, так і в режимах профілів електронного кабінету геопорталу для формування звернень на отримання адміністративних послуг, які надаються службами містобудівного кадастру суб’єктам містобудівної діяльності. Інтероперабельність усіх компонентів геопорталу досягається послідовним дотриманням індустріальних стандартів веб-технологій та вимог стандартів Відкритого геопросторового консорціуму (OGC) до прикладних програмних інтерфейсів та функцій геоінформаційних веб-геосервісів. Обґрунтовано використання програмних платформ з відкритими вихідними кодами для реалізації компонентів геопорталу на усіх архітектурних рівнях.