ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ ОБ’ЄДНАНИХ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД - Gladilin, Valerii; Yanytska, Veronika (Містобудування та територіальне планування, 2019)
Впровадження децентралізації пов’язане з низкою питань, зокрема: з питань економіки та інвестицій; юридичних та земельно-екологічних питань; питань з охорони здоров’я, культури, туризму та охорони культурної спадщини, фінансового управління; питань з управління праці та соціального захисту населення, управління інженерно-транспортної інфраструктури, житлово-комунального господарства та комунальної власності. В статті наведено аналіз децентралізації влади, встановлення основних причин та особливостей впровадження реформи місцевого самоврядування, визначення системи показників і чинників формування об’єднаних територіальних громад (ОТГ), розглянуто основні методи та етапи децентралізації, а також з’ясувати ефективність проведеної реформи на прикладі окремої області. Питання децентралізації виходять на перший план в умовах кризового періоду розвитку української державності, оскільки саме цей процес є однією з базових умов незалежної й ефективної діяльності органів місцевого самоврядування.